Monday, 10 February 2020

I made Instagram Ads for the FIRST TIME!

Assalamualaikum & Hi everyone!

this entry not gonna be long. just a quick and short update.

I made Instagram ads!! yayy!!
So I plan nak take serious dengan business I. Takdelah besar pun, bukan brand kita sendiri. Tapi if ada rezeki lebih, boleh besarkan lagi. hihi

sini kita selitkan screenshot


I'm so proud of myself ahahaha. even ads ni gitu gitu je, takde mende pun. cuma bangga je ><

So, anyone yang nak tahu apa Instagram kita, Ig kita @waheedahmy tau. Let's FOLLOW and SHOP gitttuuww ahaha

I'm selling Original Makeup Brush (MAC, LA MER, SIGMA,MAKEUP FOR EVER) dengan harga yang tersangat sangat sangat murah. Tak sampai RM100 pun! Carya Cosmetics's product, DoctoxLeola Tinted Moisturizer, Doctox Anti-Acne Blusher, AND BANYAK LAGI!!

Korang boleh follow ig kita untuk further updates, mana tahu ada SALE ke kan? hehe


itu je buat masa ni, bye semuaaaa :)

Saturday, 8 February 2020

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.



Giveaway Wang Tunai Mamapipie




Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends


  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan 
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..

  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020


Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


Korang boleh copy code html di bawah dan paste as html dalam blog post korang. Good luck semua!!

Farah Tag :



Sunday, 2 February 2020

uni life

Hi and assalamualaikum everyone!!!

its been a looooonnggg time since my last post.. huh quite busy for the past months
btw, I am a uni student! yay! or........ nay T.T
its like something new for me actualy///
the subjects r tougher than what i thought. but not-so-though. biasa biasa je. thank god my friends are really really really kind. they help and teach me a lot. 

and now i'm on my semester break. doing nothing, actually.

oh, I'm taking Diploma In Science. In Uitm Jengka.
It is a productive sem. I've joined a few activities, such as handball tournament during SSC (Science Sport Carnival), PERKAD (Pertandingan Kawad Kaki) (we won 2nd place, YAY!!!!), and.... thats it. i guess. hahahah

met huge number of people. and making not-so-many new friends too. most people dont wanna talk to me. am I boring? i guess so....

my 1st sem's result will be out next week, please pray for me guys! I'm scared!!

Wednesday, 10 July 2019

June Empties.

assalamualaikum & hi semua!

rasanya macam belum terlambat lagi nak post ' june empties ' kan? hihi <3 
okey lah jom kita start. actually ada 2 product je farah dapat habiskan dalam bulan ni// jom tengok!

ini kedua dua product yang farah mention tadi.
the reason farah sempat habiskan 2 product ni je is because they both are in trial size.

review:
these products are WONDERFUL
memang buat skin kita nampak hydrated. and glowwww

farah prefer yang rich which is the one in red line even my skin type is oily. I LOVE IT.

repurchase? yes. tapi bila dah berduit nanti.

Tuesday, 28 May 2019

WATSON SALE HAUL! | BEAUTY

Hai Assalamualaikum !

Semalam, I pergi watson memandangkan watson ada sale up to 50% ! you guys kena pergi, serious. time I pergi semalam banyak yang dah habis huhuhu sedihnya T.T


these are the two items that I got yesterday.


Okay, 1st I beli this one Mascara - Maybelline Total Temptation Mascara
RM38.61
mula-mula I tengok kat barcode bawah tuh tulis cam ada off price. pastu dah beratur kat kaunter tuh , dah scan tetibe harga lain. rupanya takde off pon. huhu I pon grab jela sis sebab ni je mascara yang tinggal and I pon takde Mascara.


Next, I grab Hada Labo Hydrating trial set. 
RM25.92
I dah try Hydrating Lotion yang Rich and it does great on my skin. and since I ada extremely oily skin, I nak try yang Light punya sebab yang ni di-suggest-kan untuk people with oily skin.
yang ni dia ada 10% off
review? coming soon :D

thankyou guys for reading  <3

Tuesday, 21 May 2019

Hadiah Giveaway Ramadhan/Syawal 2019 oleh Sha Mohamed dah sampai!

Hai Assalamualaikum semua!

harini rasa seronok sangat nak update blog nih sebab Hadiah dari kak sha dah sampai!
actually hadiah ni dah sampai beberapa hari lepas tapi harini baru nak update >.<

firstly, terima kasih sangat sangat kak sha untuk buku nih <3
jap jap, mana gambar bukunya? hah nih

ada pulak terselit beteri kat situ

jom visit !
blog Kak Sha : SINI
entry Giveaway : SINI
entry pemenang giveaway : SINI

Thursday, 16 May 2019

Addmath? susah? | LIFE EXPERIENCE

Hai Assalamualaikum!
semalam I ternampak tweet kak Mai kat twitter
"Have you ever sat down at your table and start bursting into tears because your subject is really difficult and you know you have tried your best but somehow you are still having a hard time to understand because I do, most of the time." and I rasa i nak share my story pasal Addmath. subjek yang killing me.

and it happened to me last year.

I rasa satu Malaysia ni tahu Addmath tu susah. I am one of those blur person dalam kelas. Memang kalau cikgu ajar dalam kelas, I faham dalam 30% je. sometimes it can be 10 or 0.
So I time tu memang dah give up terus. tusyen tak paham. sekolah pun faham sikit. buat exercise lain terus jadi tak faham. last sekali berhenti tusyen Addmath.

and semua exam aku fail. dari awal form4 smpai form5. kecuali ujian satu form5, sebab soalan dia sebijik dengan soalan akhir tahun form4. So I hafal je jawapan yang kitorang dah bincang last year.

BUT

I finally come to my sense time dah nak dekat trial SPM. I cari jalan untuk LULUS Addmath. Lulus eh, I tak aim nak dapat A ke apa ke. Alhamdulillah, I jumpa this one video kat youtube. Tajuk apa I tak ingat dah. and i cuba la tengok dari awal smpai akhir. pastu salin nota. And serious shit I terkejut beruk sebab that was my first time faham.

so I buat latihan lepas tengok video tu. It was a miracle! I boleh buat certain exercise. and I kept on trying. lepas satu topic, i buat topic lain. Hari2 I tengok video and buat latihan.

selain tengok video, bila kat sekolah, i akan seek help from classmates (i pun fikir, kenapa i tak tanya diorang dari awal) THEY HELPS A LOT! even terpaksa ulang banyak kali. I bersyukur sangat dapat kawan-kawan macam ni T.T

and time trial, i tak sempat lagi nak habiskan semua topic. topic2 awal je i sempat. so time exam, I'm still blury.. cam 'apa yang soalan ni nak?' 'apa yang dia tulis ni?' and i failed again. dapat markah tambahan pon failed.

tapi i tak give up. I teruskan perjuangan I 😂😂

everyday lepas sekolah i join study group and all. buat latihan itu ini.

and time malam nak exam tu (REAL SPM) i tidur lambat. dalam pukul 4 lebih nak dekat pukul 5. and i woke up at 6. gila weh mata aku cam nak rabak.
i cried malam tu sebab stress kenapa benda ni susah gila.

sambil jalan pegi sekolah tu I baca doa, mmg I berharap sangat I dapat lulus kali ni.
untuk paper1, i boleh jawap sikit2. yang lain i TAK SEMPAT JAWAB.
paper2 pulak, ALLAHU bukak2 je i sumpah tak faham satu apa pon yang dia nak. mana-mana formula kat depan i ambik je.
untuk soalan yang i rasa i boleh buat, i akan buat betul2 kawkaw punya!

time result day, I terkejut sebab Alhamdulillah, untuk Addmath, I capai target I. tapi tak sebagus orang lain. cuma cukup sekadar memuaskan hati sendiri. I bersyukur sebab I sedar time sebelum trial. I literally cried that day.

So, untuk adik2 kat luar sana, kalau korang baca ni, jangan give up! still ada cara lain untuk lulus or capai target korang. seek hepl from your friend. kalau bukan friend pon tanya je.

youtube channel - YMX + C
that guy with sharpie marker and kertas A4. thankyou. 💚

TERIMA KASIH SEMUA YANG BACA <3

Thursday, 9 May 2019

Tutorial : Letter Spacing

Hi, Assalamualaikum everyone! 
I nak share tutorial tentang Letter Spacing yang mana dulu I pun terkial kial cari.

First, APA ITU LETTER SPACING?
Letter Spacing ialah jarak antara huruf dalam suatu perkataan.

letter-spacing: normal;
-jarak antara huruf adalah normal
-contoh:
The quick brown fox jumps over the lazy dog

untuk coding, korang boleh guna 2 jenis code

letter-spacing: 2px;
-boleh guna pixel values (px)
-contoh:
The quick brown fox jumps over the lazy dog




letter-spacing: 0.1em;
-boleh guna em values (em)
-membolehkan jarak antara huruf sama dengan saiz font
-contoh:
The quick brown fox jumps over the lazy dog

Saturday, 4 May 2019

Back with new look!

well, hello sisters and brothers semua!!

dah lama rasanya tak tukar skin blog ni, and noww finallyyy!! i got the time to change my blog theme. actually, tak tukar banyak mana pun, just tukar background blog, sidebar title and post title.
still looking for a nice menu tab punya style. But, here i am, back with a darker kind of theme.

PERASAN TAK?
Farah tak guna tema blog macam minimalist. Ala, sekarang kan trending blog putih2.
dia macam ni, I found that minimal blog is kind of boring. macam kosong je. so I prefer a coloured blog.

so how? apa pendapat korang tentang skin baru ni? I teringin sangat nak ada tema blog gelap2 and now I buat juga 😉

Jangan lupa support Business Farah tau! follow ig @dunibawal.co . nanti farah followback😋

UPDATE
i changed my blog theme.
reason:
sekali tengok cantik, dua kali tengok buruk hahhaha

Thursday, 2 May 2019

Giveaway Ramadhan/Syawal 2019 oleh Sha Mohamed


KLIK BANNER UNTUK JOIN :)
Tamat : 10/5/2019

Wednesday, 1 May 2019

Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun menyediakan satu platform kepada kepada guru dan juga ibu bapa yang dipanggil sebagai SAPS Ibu Bapa.

SAPS Ibu bapa merupakan satu aplikasi secara atas talian yang digunakan oleh guru untuk "key in" markah peperiksaan pelajar. Manakala, ibu bapa pula boleh mengakses aplikasi ini untuk menyemak keputusan peperiksaan pelajar.

Semakan ini boleh dilakukan dengan melayari laman web seperti berikut :



Antaramuka SAPS IBUBAPA

Inisiatif kerajaan ini patut dipuji ini kerana ianya memudahkan banyak pihak untuk mengetahui markah peperiksaan pelajar/murid.



Giveaway ini dianjurkan oleh SapsIbuBapa.net dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM400 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.