Thursday, 18 July 2019

Wednesday, 10 July 2019

June Empties.

assalamualaikum & hi semua!

rasanya macam belum terlambat lagi nak post ' june empties ' kan? hihi <3 
okey lah jom kita start. actually ada 2 product je farah dapat habiskan dalam bulan ni// jom tengok!

ini kedua dua product yang farah mention tadi.
the reason farah sempat habiskan 2 product ni je is because they both are in trial size.

review:
these products are WONDERFUL
memang buat skin kita nampak hydrated. and glowwww

farah prefer yang rich which is the one in red line even my skin type is oily. I LOVE IT.

repurchase? yes. tapi bila dah berduit nanti.

Tuesday, 28 May 2019

WATSON SALE HAUL! | BEAUTY

Hai Assalamualaikum !

Semalam, I pergi watson memandangkan watson ada sale up to 50% ! you guys kena pergi, serious. time I pergi semalam banyak yang dah habis huhuhu sedihnya T.T


these are the two items that I got yesterday.


Okay, 1st I beli this one Mascara - Maybelline Total Temptation Mascara
RM38.61
mula-mula I tengok kat barcode bawah tuh tulis cam ada off price. pastu dah beratur kat kaunter tuh , dah scan tetibe harga lain. rupanya takde off pon. huhu I pon grab jela sis sebab ni je mascara yang tinggal and I pon takde Mascara.


Next, I grab Hada Labo Hydrating trial set. 
RM25.92
I dah try Hydrating Lotion yang Rich and it does great on my skin. and since I ada extremely oily skin, I nak try yang Light punya sebab yang ni di-suggest-kan untuk people with oily skin.
yang ni dia ada 10% off
review? coming soon :D

thankyou guys for reading  <3

Tuesday, 21 May 2019

Hadiah Giveaway Ramadhan/Syawal 2019 oleh Sha Mohamed dah sampai!

Hai Assalamualaikum semua!

harini rasa seronok sangat nak update blog nih sebab Hadiah dari kak sha dah sampai!
actually hadiah ni dah sampai beberapa hari lepas tapi harini baru nak update >.<

firstly, terima kasih sangat sangat kak sha untuk buku nih <3
jap jap, mana gambar bukunya? hah nih

ada pulak terselit beteri kat situ

jom visit !
blog Kak Sha : SINI
entry Giveaway : SINI
entry pemenang giveaway : SINI

Thursday, 16 May 2019

Addmath? susah? | LIFE EXPERIENCE

Hai Assalamualaikum!
semalam I ternampak tweet kak Mai kat twitter
"Have you ever sat down at your table and start bursting into tears because your subject is really difficult and you know you have tried your best but somehow you are still having a hard time to understand because I do, most of the time." and I rasa i nak share my story pasal Addmath. subjek yang killing me.

and it happened to me last year.

I rasa satu Malaysia ni tahu Addmath tu susah. I am one of those blur person dalam kelas. Memang kalau cikgu ajar dalam kelas, I faham dalam 30% je. sometimes it can be 10 or 0.
So I time tu memang dah give up terus. tusyen tak paham. sekolah pun faham sikit. buat exercise lain terus jadi tak faham. last sekali berhenti tusyen Addmath.

and semua exam aku fail. dari awal form4 smpai form5. kecuali ujian satu form5, sebab soalan dia sebijik dengan soalan akhir tahun form4. So I hafal je jawapan yang kitorang dah bincang last year.

BUT

I finally come to my sense time dah nak dekat trial SPM. I cari jalan untuk LULUS Addmath. Lulus eh, I tak aim nak dapat A ke apa ke. Alhamdulillah, I jumpa this one video kat youtube. Tajuk apa I tak ingat dah. and i cuba la tengok dari awal smpai akhir. pastu salin nota. And serious shit I terkejut beruk sebab that was my first time faham.

so I buat latihan lepas tengok video tu. It was a miracle! I boleh buat certain exercise. and I kept on trying. lepas satu topic, i buat topic lain. Hari2 I tengok video and buat latihan.

selain tengok video, bila kat sekolah, i akan seek help from classmates (i pun fikir, kenapa i tak tanya diorang dari awal) THEY HELPS A LOT! even terpaksa ulang banyak kali. I bersyukur sangat dapat kawan-kawan macam ni T.T

and time trial, i tak sempat lagi nak habiskan semua topic. topic2 awal je i sempat. so time exam, I'm still blury.. cam 'apa yang soalan ni nak?' 'apa yang dia tulis ni?' and i failed again. dapat markah tambahan pon failed.

tapi i tak give up. I teruskan perjuangan I 😂😂

everyday lepas sekolah i join study group and all. buat latihan itu ini.

and time malam nak exam tu (REAL SPM) i tidur lambat. dalam pukul 4 lebih nak dekat pukul 5. and i woke up at 6. gila weh mata aku cam nak rabak.
i cried malam tu sebab stress kenapa benda ni susah gila.

sambil jalan pegi sekolah tu I baca doa, mmg I berharap sangat I dapat lulus kali ni.
untuk paper1, i boleh jawap sikit2. yang lain i TAK SEMPAT JAWAB.
paper2 pulak, ALLAHU bukak2 je i sumpah tak faham satu apa pon yang dia nak. mana-mana formula kat depan i ambik je.
untuk soalan yang i rasa i boleh buat, i akan buat betul2 kawkaw punya!

time result day, I terkejut sebab Alhamdulillah, untuk Addmath, I capai target I. tapi tak sebagus orang lain. cuma cukup sekadar memuaskan hati sendiri. I bersyukur sebab I sedar time sebelum trial. I literally cried that day.

So, untuk adik2 kat luar sana, kalau korang baca ni, jangan give up! still ada cara lain untuk lulus or capai target korang. seek hepl from your friend. kalau bukan friend pon tanya je.

youtube channel - YMX + C
that guy with sharpie marker and kertas A4. thankyou. 💚

TERIMA KASIH SEMUA YANG BACA <3

Wednesday, 15 May 2019

RAYA SPECIAL SET

Hai Assalamualakum sisters and brothers!
Farah nak selit sikit barang yang farah ada jual.
#demimenanggungkehidupanuni 

Farah nak tanya, ada tak kat sini tengah runsing cari tudung raya and makeup dalam masa yang sama?
Atau ada yang tengah cari hadiah untuk pasangan/ibu?

KORANG DAH JUMPA JAWAPANNYA!

Kat sini Farah ada jual set tudung Bawal tau! And sekarang ni ada special set iaitu
RAYA SPECIAL SET MUSTVERI X 7AM


What will you get?
✔ 1 x 7th Edition Batik HardBox ( with Ribbon)
✔ 1 x 7am Lipmatte ( Students Matte Edition)
✔ 2 x Bawal cotton/premium cotton/chiffon (45"/50")
✔ FREE 1 x Inner Scarf
✔ FREE 1 x Korean Diamonds (50pcs++)

Price:
RM152 SM
RM159 SS

Here's warna-warna Lipmatte by 7AM


Amacam? Best ke best ?
Stock sangat sangat limited, hanya ada 30 sets sahaja !
So, korang yang berminat boleh:
Whatsapp : 0132401015
DM ig: @duniabawal.co (jgn lupa follow)

Thursday, 9 May 2019

Tutorial : Letter Spacing

Hi, Assalamualaikum everyone! 
I nak share tutorial tentang Letter Spacing yang mana dulu I pun terkial kial cari.

First, APA ITU LETTER SPACING?
Letter Spacing ialah jarak antara huruf dalam suatu perkataan.

letter-spacing: normal;
-jarak antara huruf adalah normal
-contoh:
The quick brown fox jumps over the lazy dog

untuk coding, korang boleh guna 2 jenis code

letter-spacing: 2px;
-boleh guna pixel values (px)
-contoh:
The quick brown fox jumps over the lazy dog




letter-spacing: 0.1em;
-boleh guna em values (em)
-membolehkan jarak antara huruf sama dengan saiz font
-contoh:
The quick brown fox jumps over the lazy dog

Saturday, 4 May 2019

Back with new look!

well, hello sisters and brothers semua!!

dah lama rasanya tak tukar skin blog ni, and noww finallyyy!! i got the time to change my blog theme. actually, tak tukar banyak mana pun, just tukar background blog, sidebar title and post title.
still looking for a nice menu tab punya style. But, here i am, back with a darker kind of theme.

PERASAN TAK?
Farah tak guna tema blog macam minimalist. Ala, sekarang kan trending blog putih2.
dia macam ni, I found that minimal blog is kind of boring. macam kosong je. so I prefer a coloured blog.

so how? apa pendapat korang tentang skin baru ni? I teringin sangat nak ada tema blog gelap2 and now I buat juga 😉

Jangan lupa support Business Farah tau! follow ig @dunibawal.co . nanti farah followback😋

UPDATE
i changed my blog theme.
reason:
sekali tengok cantik, dua kali tengok buruk hahhaha

Thursday, 2 May 2019

Giveaway Ramadhan/Syawal 2019 oleh Sha Mohamed


KLIK BANNER UNTUK JOIN :)
Tamat : 10/5/2019

Wednesday, 1 May 2019

Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun menyediakan satu platform kepada kepada guru dan juga ibu bapa yang dipanggil sebagai SAPS Ibu Bapa.

SAPS Ibu bapa merupakan satu aplikasi secara atas talian yang digunakan oleh guru untuk "key in" markah peperiksaan pelajar. Manakala, ibu bapa pula boleh mengakses aplikasi ini untuk menyemak keputusan peperiksaan pelajar.

Semakan ini boleh dilakukan dengan melayari laman web seperti berikut :



Antaramuka SAPS IBUBAPA

Inisiatif kerajaan ini patut dipuji ini kerana ianya memudahkan banyak pihak untuk mengetahui markah peperiksaan pelajar/murid.



Giveaway ini dianjurkan oleh SapsIbuBapa.net dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM400 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.


Friday, 26 April 2019

Set Bawal Mustveri : Batik Edition

Assalamualaikum & Hai semua! 

Farah nak tanya ni, korang tahu tak ig shop @Mustveri ? ha! kalau korang tak tahu, korang wajib baca entry ni sampai habis.

Mustveri merupakan satu ig shop yang menjual pelbagai jenis bawal. bawal chiffon dan bawal cotton. paling penting, mustveri juga ada jual bawal bidang 45" dan 50". jadi, yang gemar pakai tudung labuh pon boleh dapatkan bawal gegojes kat sini 😄

Apa yang SPECIAL dengan Mustveri ni?
Mustveri ada menjual bawal secara set. Korang boleh dapatkan bawal dengan Hard Box yang cantik gilosss!! 

Edisi terbaru ialah set bawal BATIK EDITION . Kita ada 4 type of set untuk Batik edition. Jom tengok!




Ini rupa Hard Box Batik Edition kita. Cantik kan??😍



yang ni bila buka. cantiknyaaa!!!

Set bawal Batik Edition ni sangat LIMITED tau gaisss. kita ada 200 box sahaja. 

lagipun bulan May nantikan ada HARI GURU and HARI IBU. So, apa salahkan kalau kita memberi kan? asik bagi bunga je. tak pun cawan. apa kata kali ni kita tukar taste?? tudung boleh dipakai bila-bila masa 👍 kotak jenis HARD CASE boleh disimpan lama 👍

andddd farah merupakan agent sah Mustveri. Korang boleh tengok macam macam lagi set yang mustveri ni tawarkan dekat IG @duniabawal.co atau twitter @duniabawalco. jangan lupa follow tauuu!! support sikit hehehe ;)


Yup! Farah tengah buat PROMOTION RM5 0FF untuk 10 customer pertama sahaja!!! dengan syarat pembelian RM100 keatas.

kalau berminat boleh whatsapp farah. tekan je link ni -->wa.me/60132401015
jangan lupa support 💗